Oprema, ki jo potrebujemo na tečaju

Bliža se jesen in s tem novi skupine tečajev v ŠKD Logatec. Za lažjo pripravo na prvo uro smo zapisali katero opremo boste na tečaju potrebovali.

1. Oprsnica ali ovratnica

Verjetno vsak izmed vas že ima oprsnico ali ovratnico za svojega psa, najbolje bo, da psu oprsnico/ovratnico namestite že doma, torej pred prihodom na tečaj. Tako oprsnica kot ovratnica morata biti ustrezne velikosti za vašega psa in varno nameščeni – ne pretesno in ne preveč ohlapno.

Kako se odločimo med oprsnico in ovratnico?

Oprsnica ima to prednost, da psa objame čez prsni koš, kar pomeni, da mu ob morebitnem vlečenju ne pritiska na sapnik. Je nekoliko bolj nerodna za uporabo kot ovratnica, saj jo moramo dati psu čez glavo in okoli nog, vendar se večina psov hitro navadi nanjo.

Ovratnico psu namestimo hitreje kot oprsnico, zelo pozorni pa moramo biti, da nas pes na ovratnici ne vleče! Dolgotrajno vlečenje na ovratnici lahko privede do poškodb sapnika.

Ne glede na to ali izberete ovratnico ali oprsnico, psa boste morali v vsakem primeru naučiti hoje na popuščenem povodcu

2. Kratek povodec

Kratki povodci imajo običajno dolžino 1 – 1,2 metra, na tečaju jih uporabljamo pri učenje hoje na popuščenem povodcu in kadar želimo, da se pes od nas ne oddalji preveč.

3. Sledni povodec

Sledni povodec je povodec, ki je dolg vsaj 5 metrov (bolj priporočamo dolžino 10 metrov) in ga psi običajno vlečejo za seboj. Uporabljamo ga na tečaju in v vsakdanjem življenju, z njim si lahko pomagamo, da pes ne moti drugih psov ali ljudi, je tudi odličen pripomoček za učenje odpoklica.

4. Okusni in mehki koščki hrane za psa

Ker v naših tečajih delo in učenje temeljita na metodah pozitivne motivacije, boste na tečaju rabili veliko okusne hrane za vašega psa. Priporočamo vam, da izberete čimbolj naravno hrano (brez konzervansov in soli), ki jo lahko narežete na majhne koščke. Suhi, veliki in trdi priboljški za tečaj ne bodo prava izbira, saj se psom zatikajo in običajno traja precej časa, da jih prežvečijo.

5. Kliker

6. Mehka igrača za vlečenje

7. Vrečke za iztrebke

Prosimo vas, da na našem poligonu in v njegovi okolici pobirate iztrebke za svojim psom! Pobiranje iztrebkov ohranja naš poligon čist in urejen.

8. Posoda za vodo in voda

Psi bodo tekom tečaja zagotovo žejni, zato imetje s seboj vedno posodo za vodo in čisto vodo. Priporočamo vam, da kupite zložljivo posodo, ki jo boste lahko uporabljali tudi za izlete.

 

 

Kako navadimo psa na kliker?

Verjetno ste že slišali za kliker in kako super je pri učenju psov in drugih živali. Preden se lotimo navodil in napotkov za navajanje psa na kliker pa moramo razjasniti kaj kliker sploh je in kako deluje.

 Kaj je kliker?

Kliker je majhna napravica, ki nam pride zelo prav pri učenju psov. Ob pritisku na kovinski del proizvede zvok – klik.

Kako kliker deluje?

Kliker sam po sebi ni čudežna paličica, ki vam bo vzgojila psa, je le pripomoček pri učenju.

Deluje po principu klasičnega pogojevanja.

Pa poglejmo kako: zvok klikerja psu sprva ne bo pomenil ničesar, ker ta zanj nima nobene posledice. Če pa ta zvok povežemo z nečim prijetnim (hrano), bo pes vedel, da je ob našem kliku storil nekaj zaželenega in da bo od nas dobil nagrado.

“Spomnimo se na poskuse, ki jih je znanstvenik Pavlov izvajal, kjer je psom tik pred vsakim obrokom pozvonil z zvoncem. Po določenem številu ponovitev so se psi začeli sliniti ob zvoku zvonca, tudi če mesa ni bilo v bližini.”

Ko psa navadimo na kliker, ga uporabljamo tako, da v trenutku, ko pes stori nekaj kar želimo, kliknemo in ga takoj nato nagradimo. Pes bo tako zelo natančno vedel kaj je tisto, zaradi česar je dobil nagrado. Psi pa radi ponavljajo vedenja, ki se jim splačajo. To pomeni, da bodo vedno bolj ponavljali in ponujali vedenja, ki jih učite, hkrati pa bodo opuščali vedenja, ki jim ne prinašajo nagrade.

Kako torej psa navadimo na kliker?

Potrebovali bomo:

 • Kliker
 • Hrano za psa
 • Psa, ki je pripravljen na učenje. To pomeni, da ni utrujen, ni presit in je opravil vse svoje potrebe.
 • Mirno okolje.

Ko imamo vse potrebščine, se lahko lotimo navajanja psa na kliker:

 1. V prvi fazi ni pomembno kaj vaš pes počne, naj bo le nekje v vaši bližini.
 2. Psu kliknite in mu TAKOJ PO kliku dajte košček hrane.
 3. Postopek ponavljate približno minuto ali dve, nato pa psa izdatno pohvalite in zaključite z učenjem.

Vaš pes bo navajen na kliker takrat, ko bo ob zvoku klikerja refleksno odreagiral in pričakoval nagrado.

Če boste psu kdaj ponesreči kliknili ob nepravem trenutku, mu vseeno dajte nagrado. Naslednjič pa bodite bolj pozorni na svoje klike, da ne boste psa pomotoma potrjevali v napačni stvari.

Za lažjo predstavo si oglejte še video posnetek:

Za konec pa še:

5 zlatih pravil klikanja

 1. Po kliku vedno sledi nagrada. Če po kliku ne bo nagrade, bo kliker izgubil svojo vrednost in svojo funkcijo
 2. Pravilno zaporedje je vedno: najprej klik, nato nagrada. Če boste najprej dali nagrado in nato kliknili, kliker ne bo imel nobenega pomena.
 3. Ko želimo klikniti, na kliker pritisnemo le enkrat, količino nagrade pa lahko spreminjamo. Psi bodo zelo veseli, če ne bodo vedno dobili le enega koščka hrane.
 4. Vedno kliknemo v točno tistem trenutku, ko pes naredi želeno vedenje. Ne prej in ne potem.
 5. Seanse učenja naj bodo kratke in zabavne.

Praznični recept za pasje piškote

Preprost recept za domače pasje piškote, ki bodo vašemu psu popestrili praznične dni.
Sestavine:

– 2 žlici olivnega ali kokosovega olja
– pol skodelice 100% arašidovega masla (Pozor! Preverite sestavine arašidovega masla, le-to ne sme vsebovati umetnih sladil, ki so za pse strupena)
– 1 skodelica vode
– 3 skodelice moke

Postopek:

Sestavine stresite v posodo, kjer jih z roko mešate toliko časa, da dobite enotno maso. Maso prestavite na peki papir, kjer jo razvaljate in z modelčki oblikujete piškote. Piškote nato položite na pladenj in 20 minut pecite v pečici na 180°.

Piškote lahko tudi zmrznete in jih porabite kasneje.