Iskanje zasutih idrijskih rudarjev

Vaja reševalnih psov in rudniških reševalcev

V četrtek, 16. 2. 2012, se je v rudniku živega srebra Idrija zgodila nesreča. V opuščenih rovih, kjer potekajo vzdrževalna dela, so ostali zasuti rudarji. Akcija je hitro stekla. Kombi ERPS je odšel iz Ljubljane ob 14.15, v Logatcu pobral del ekipe in se odpeljal proti Idriji. Zbor je bil dogovorjen ob 16. uri pred vhodov v rudnik. Tam nas je že čakala naša Jasna skupaj s tamkajšnjimi rudniškimi reševalci.

Jasna je določila ekipe in prva je bila hitro pripravljena za odhod v jamo. Ekipo so sestavljali dva vodnika reševalnega psa s psi, rudniški reševalec in spremljevalec. Ker je šlo le za vajo, smo ostali ob domačih dobrotah in pijači na svojo vlogo čakali na površju.

Vsaka ekipa je svoje delo pričela s spustom z dvigalom v rov in delala približno eno uro. V opuščenih rudniških rovih so vodniki s psi poiskali pogrešane osebe in pri tem sodelovali z rudniškimi delavci. Vsi psi so dobro delali in zanimivo je bilo opazovati kako jih je umetno ustvarjen veter usmerjal po rovih.

Ko so vse tri ekipe našle pogrešane osebe v prvem nadstropju rova, je sledila še dodatna, zahtevnejša naloga za izkušenejše člane. Zasutega rudarja so s hudimi poškodbami našli na težko dostopnem mestu. Da so prišli do ponesrečenca, so vodniki s psi s pomočjo rudniških reševalcev uporabili znanje vrvne tehnike, za njegovo oskrbo pa so potrebovali vse znanje iz prve pomoči. Ponesrečenca so oskrbeli in ga imobilizirali ter ga na nosilih s pomočjo vrvne tehnike potegnili na transportno pot in ga predali v nadaljno oskrbo.

Končane delu je sledila še analiza, kjer smo se strinjali, da je vaja lepo uspela. Tako za nas kot za rudniške reševalce je bila vaja čisto nova izkušnja, ki jo bo veljalo ponoviti.

Še na tem mestu se zahvaljujemo vsem, ki ste vajo omogočili in pomagali pri njeni izvedbi.