Pula

Konec septembra je tudi letos na Hrvaškem, natančneje v Puli, potekal mednarodni tabor reševalnih psov, ki ga je organiziral HUOPP (Hrvatska Udruga za Obuku Potraženih Pasa). O njem sem slišala veliko dobrih stvari, zato sem se odločila, da se ga to leto udeležim tudi jaz. Skupaj s Katjo & Tiko ter Ano & Luno smo se v četrtek popoldne odpeljale na morje 🙂 Naša Ariela (GPS) je poskrbela, da je pot do hostla minila brez nepotrebnih ovinkov. V hostlu, kjer smo bili nastanjeni, smo se pri organizatorjih prijavili nato pa se razpakirali. Sobo smo si delile s Tilnom, poleg njega pa sta slovensko ekipo zastopala še Tea in Mare.

Delo je od jutra do popoldneva potekalo po skupinah na različnih deloviščih. Našo skupino je vodil Tomislav, v njej pa smo bile Ana, Katja in jaz, Italijana Ramona in Sandro ter Nemka Gabi. Prvi dan nas je čakala ogromna ruševina Fort Forno, ruševina z veliko začetnico. Dopoldne smo delali na velikih zruških popoldne pa na ne tako porušenem delu utrdbe. Delo smo prilagodili vodnikovim željam in mislim, da so vse naše psičke lepo napredovale. Delu je sedila večerja, v četrtek pa še dodatna gostija – buzara izpod Maretovih rok.

Naslednji dan smo se odpravili na novo delovišče, kjer je bilo ogromno zapuščenih stavb. Delovišče je bilo tako precej drugačno od utrdbe prejšnjega dne, a smo vseeno velike prostore in temne hodnike izkoristili za dober trening.

Kratkemu družabnemu večeru je sledil še zadnji delovni dan in odhod domov. Delali smo samo dopoldne in sicer v vojaški bazi Muzil. Psi so zopet pokazali dobro delo in vse do konca delovnega dne ostali motivirani. Če bi ostali tam še dodaten teden, bi verjetno prav vsi navdušeno nadaljevali z iskanjem.

Po končanem delu je v hostlu sledil zaključek tabora, slovo od novih prijateljev nato pa hitro proti domu. Tokrat se je zataknilo le na meji, kjer smo v koloni preživele kakšno uro našega življenja.

 Nadja