Vaja Logatec 2011

V soboto, 9. 7. 2011, smo reševalci organizirali vajo Enote reševalnih psov Slovenije, ki je bila namenjena vodnikom začetnikom letnika 2010 in 2011 ter vodnikom z opravljenim izpitom 1. stopnje. Kljub času počitnic in dopustov, se je na vajo prijavilo veliko vodnikov in markerjev.

Zbor vseh udeležencev je bil ob 7.00 v Centru vojnih veteranov. Po jutranjih obveznostih s prijavo, kavo ter klepetom, in ko so prispeli še zamudniki, so udeleženci vaje razdeljeni v skupine pričeli z delom. Razdeljeni smo bili v šest skupin, za katere je bilo pripravljenih šest delovišč. Tri delovišča so bila namenjena delu s psom (iskanje pogrešanih v gozdu, iskanje na ruševini, iskanje zasutih v rovu), na treh deloviščih pa smo preizkusili znanje iz vrvne tehnike, orientacije in prve pomoči. Orientacija in prva pomoč je potekala v samem centru, iskanja in vrvna tehnika pa so bila na področju Hrušice, kamor smo se vozili s kombiji in tovornjakom.

Na deloviščih je vsak vodnik povedal, kaj in kako želi delati, vodja delovišča pa je na koncu komentiral delo in podal svoje mnenje. Orientacija in prva pomoč pa je bila pripravljena tako, da smo lahko vsi razumeli osnove in kako je potrebno ravnati v pravi situaciji, pridobili pa smo tudi nekaj novih koristnih informacij. Vaja je bila dobro izpeljana, tako vodniki kot psi smo se lahko nekaj novega naučili, predvsem pa dobili nove izkušnje, kako ravnati v danih situacijah. Večina vodnikov, predvsem pa njihovi psi, pa so imeli novo izkušnjo z prevoznim sredstvom.

Po koncu vaje so kuharji poskrbeli za dober topel obrok, ob tem pa smo si z udeleženci še izmenjali mnenja o vaji.

Druga skupina, v kateri sem bil, se je imela lepo, kot skupina smo se dobro razumeli, dobro delali in bili s celotno vajo zadovoljni. Tudi naši psi so bili kljub vročini videti zadovoljni in lepo utrujeni, vsaj Luna, ki je bila najbolj navdušena pri vožnji s tovornjakom. Na vaji smo bili vsi Logaški reševalci, z različnimi vlogami.

Franci